
Release Reporting Frequently Asked Questions 
 
Question: Am I required to notify the landowner of a spill? 
Section 4.1 of Informational Letter IL 98-01: A Memorandum of Understanding Between Alberta 
Environmental Protection and the Alberta Energy and Utilities Board Regarding Coordination 
of Release Notification Requirements and Subsequent Regulatory Response (IL 98-01) states: “It 
is the responsibility of the industry operator reporting a release to the EUB or PCD (as 
appropriate) to inform any private individuals whose lands may be affected by the release. The 
industry operator must notify the landowner of any release that occurs off a lease site, migrates 
off a lease site or occurs on an easement or right-of-way.” 
 
Question: If a company owns the property adjacent to the lease, is the spill still considered 
off-lease and therefore reportable to the ERCB? 
Yes. On-lease refers to anywhere within the surveyed boundary of the upstream petroleum site 
lease. On-lease does not refer to surface rights granted by Sustainable Resource Development 
(MSL, LOC, PLA, PIL, etc.) or freehold land. Off-lease includes access roads, highways, gravel 
roads, easements, or right-of-ways. All releases that are not on the surveyed boundary of the 
upstream petroleum site lease are reportable to the ERCB regardless of volume.  
 
Question: If a piece of equipment dented the pipeline but nothing was released is this 
reportable to the ERCB? 
Yes. ERCB licensed pipeline incidents require notification even if nothing was released. As 
outlined in Section 35 of the Pipeline Act, if contact is made with a pipeline during any ground 
disturbance resulting in a puncture of or crack in the pipeline or in a scratch, gouge, flattening, or 
dent on the surface of the pipeline, or in damage to its protective coating, the particular ground 
disturbance that resulted in the contact with the pipeline shall be immediately stopped and the 
licensee of the pipeline shall immediately notify the ERCB of the location where the contact 
occurred and the kind of damage that resulted from the contact. 
 
Question: Is a release of small volumes of hydrotest solution (70% freshwater 30% 
methanol) from a pressure truck hose fitting while working on a pipeline hydrotest a 
reportable spill to the ERCB? 
No. The spilled material is not an unrefined product. It was not the result of a pipeline break/hit 
and the product being used is not oilfield waste (as per Informational Letter IL 98-01 this release 
may be reportable to Alberta Environment (AENV)). 
 
Question: Is a frac into a river from pipeline boring activities a reportable release to the 
ERCB? 
This incident is reportable to AENV. Licensees may notify the ERCB as a courtesy verbally or 
as a non-reportable incident on the Digital Data Submission (DDS) system. The AENV CODE 
OF PRACTICE FOR PIPELINES AND TELECOMMUNICATION LINES CROSSING A WATER 
BODY states: “A person involved in carrying out a works must, within 24 hours, report by 
telephone, facsimile or e-mail to the Director and an owner, any contravention of this Code of 
Practice including possible environmental impacts resulting from the contravention and initial 
actions taken to mitigate the contravention.” 
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Question: If a licensee reports a spill to the ERCB will the ERCB issue enforcement? 
If it was determined that the licensee reported the incident late, or if the site visit or investigation 
determined the incident was a result of noncompliance with ERCB requirements, then 
enforcement action may be taken. 
 
Question: When is a spill considered to be reported as late? 
ERCB requirements clarify that once a licensee becomes aware of a reportable release the 
incident is to be immediately reported orally to the appropriate ERCB Field Centre. There is no 
specific time frame (e.g., 24 hours) because it is expected that the licensee will notify the ERCB 
at the first available opportunity. The licensee has the opportunity to take measures to control the 
spill (e.g., shut-in the line, call for assistance, etc.) and then the ERCB must be notified. If a 
licensee is aware of a spill and has taken adequate measures to contain and clean up, however 
failed to notify the ERCB at the first available opportunity, enforcement action may be taken.  
 
Question: When is a spill considered to be an adverse impact, and therefore required to be 
reported to the ERCB? 
The Environmental Protection and Enhancement Act defines “adverse effect” as impairment of 
or damage to the environment, human health, or safety or property. IL 98-01 provides the 
following guidelines to assess whether the release may cause, is causing, or has caused an 
adverse effect: 
• any third party off-lease impact (e.g., crop damage, vegetation damage, and livestock impact) 
• unrecovered spilled substance likely to contaminate surface or ground water 
• groundwater and/or surface water is contaminated 
• release or spill has potential for off-site odour complaints, or toxic/flammable release to air 

going  off-site  
 
Question: If a release occurred while transporting product to a facility, should the licensee 
call the ERCB with the well licence or facility licence number? 
If the released material can be traced back to a single well, report the well licence information to 
the ERCB. If the released material cannot be associated with a single well (e.g., load is from 
group sales tank) report the facility licence information to the ERCB.  
 
Question: If a truck accident occurs while hauling to a facility and there is a release of 
diesel fuel, is this required to be reported to the ERCB? 
No. Diesel is a refined product and IL 98-01 outlines that for releases of refined product (e.g., 
diesel, gasoline, sulphur, and solvents) the operator is required to orally notify AENV. If the 
incident results in injuries or the public may be affected a courtesy notification can be made to 
the local ERCB Field Centre. 
 
Question: What happens if surface water is accidentally discharged (e.g., lease dike 
overflows) and landowner permission has not been obtained? 
• If the ERCB receives a public complaint from the landowner, enforcement action(s) will be 

issued. 
• If the fluids meet surface water discharge criteria and landowner permission can be obtained 

after the incident, report the incident verbally to the ERCB and enter as a non-reportable 
incident on the DDS system. 
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• If the fluid does not meet surface water discharge criteria, report to the ERCB as an off-lease 
spill. 

• If fluids meet surface water discharge criteria and landowner permission cannot be obtained 
after the incident, report to the ERCB as a self-disclosure. 

 
Question: If exposing a pipeline due to a failure, can the hydrovac soils be backfilled once 
the line is repaired? 
Licensees are required to confirm that the excavated material is not contaminated. If the pipeline 
is backfilled with excavated contaminated material, enforcement action will be taken. In 
accordance with Section 8.150(2) of the Oil and Gas Conservation Regulations, a licensee 
generating oilfield waste shall properly characterize and classify oilfield wastes, and use 
appropriate oilfield waste storage, treatment, and disposal practices in accordance with the 
requirements outlined in Directive 058: Oilfield Waste Management Requirements for the 
Upstream Petroleum Industry.  
 
Question: Can contaminated soil be stored temporarily on the ground (e.g., excavated 
contaminated soil from a pipeline failure)? 
No. Contaminated soil and also contaminated soil that has the potential to leach must not be 
stored directly on the ground. A liner or bin is required as per the requirements of Directive 055: 
Storage Requirements for the Upstream Petroleum Industry (Directive 055). Any 
alternative storage method must be approved by the ERCB Environment Group. 
 
Question: Can contaminated soil from pipeline excavation be stored temporarily on the 
pipeline right of way? 
Yes. If the requirements outlined in Directive 055 are met. 
 
Question: If a tank overflows 3 m³ and everything is contained inside the secondary 
containment system does it require notification to the ERCB? 
Yes. The release is on-site and is in excess of 2 cubic metres. In accordance with Section 
8.050(2) of the Oil and Gas Conservation Regulations the licensee or operator shall immediately 
orally report the size and location of the spill to the appropriate field centre of the Board. 
 
Question: Are licensees required to submit spill notifications on the Digital Data 
Submission (DDS) system? 
Reportable releases must be phoned in verbally to the local ERCB Field Centre. Licensees can 
submit non-reportable incidents on DDS but it is not mandatory. Licensees can also view their 
company’s ERCB reportable release incidents that have been entered by the ERCB on the DDS 
system.  
 
 
 
If you have questions/comments, please contact your local ERCB field centre or email the 
ERCB industry education coordinator industry.education@ercb.ca 
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