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Q1. What are the Alberta Energy Regulator’s (AER’s) participant involvement requirements 
for well, facility, and pipeline developments on public lands that the AER administers? 

A1. The following summarizes the requirements: 

• For developments proposed on Crown land, applicants must obtain a letter of 
authorization (or disposition) from the AER confirming that the applicant has met the 
Directive 056 requirements for confirmation of nonobjection. 

• For developments proposed next to Crown land or where Crown land is within the 
setback distance or the notification radius prescribed in Directive 056, applicants are not 
required to consult with or notify the AER or Alberta Environment and Parks (AEP) 
about the proposed development. 

• For developments proposed on Crown land with an existing disposition, the AER 
requires that the applicant acquire an amended letter of authorization (or disposition) if 
the development involves adding land to the existing disposition. 

Unless requested, applicants are not required to provide the AER or AEP with information 
packages described in section 3.2.2 of Directive 056. 

https://www.aer.ca/regulating-development/rules-and-directives/directives/directive-056

